I produktinformationen på våra laddare och batterier hittar du information om Volt, Ampere och Watt. Här kan du läsa mer om vad de anger.

Volt: till exempel 18.5V
Volt anger spänningen som matas till datorn. Volt talet ska vara samma på laddaren som på datorn. På batterier är volt talet normal lägre än på laddaren och kan också variera något mellan olika batterifabrikat. Detta är helt normalt och påverkar inte funktionen.

Ampere: till exempel 4.9A eller 4400mAh
Ampere anger strömstyrkan. Ampere talet på laddaren måste vara minst lika högt som datorn behöver, det får alltså inte vara lägre då laddaren i så fall kan bli överlastad och sluta fungera. Det omvända, att laddaren har högre Ampere tal än datorn, är dock inget problem.

mAh: Betyder tusendels Ampere och anger hur mycket ström batteriet kan lagra och därmed hur lång batteritiden blir. Högre mAh innebär alltså längre batteritid.

Wh: Betyder Watt-timmar och är ett alternativt mått till mAh. Det används framför allt på Apple batterier. 

Watt: till exempel 90W
Watt = Volt * Ampere och anger effekten. Precis som med Ampere kan Watt talet på en laddare vara högre (men inte lägre) än vad som står på datorn.

Vad ska man då titta på när man ska välja laddare eller batteri?

På laddare ska du titta på Volt, Ampere samt på måtten på kontakten. Volt och Ampere hittar du på den gamla laddaren eller på datorns undersida. Här hittar du de vanligaste typerna av kontakter.

På batterier rekommenderar vi att du i stället för Volt och Ampere tittar på datorns modellnamn/modellnummer för att hitta rätt modell, alternativt batteriets artikelnummer (som normalt står på batteriet).

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse hos oss.