I produktinformationen på våra laddare och batterier hittar du bland annat information om Volt, Ampere och Watt. Här kan du läsa mer om vad de anger.

Volt: till exempel 19V

Volt anger spänningen som matas till datorn. Volt talet ska vara samma på laddaren som på datorn. På batterier är volt talet normal lägre än på laddaren och kan också variera något mellan olika batterifabrikat. Detta är helt normalt och påverkar inte funktionen.

Ampere: till exempel 3.5A

Ampere anger strömstyrkan. Ampere talet på laddaren måste vara minst lika högt som datorn behöver, det får alltså inte vara lägre då laddaren i så fall kan bli överlastad och sluta fungera. Det omvända, att laddaren har högre Ampere tal än datorn, är dock inget problem.

mAh: till exempel 4400mAh

mAh betyder tusendels Ampere och anger hur mycket ström batteriet kan lagra och därmed hur lång batteritiden blir. Högre mAh innebär alltså längre batteritid.

Wh: till exempel 50Wh

Wh är liksom mAh ett mått på hur mycket ström batteriet kan lagra och därmed hur lång batteritiden blir. Högre Wh innebär längre batteritid. Wh måttet används framför allt på Apple batterier. 

Watt: till exempel 90W

Watt anger effekten och räknas ut såhär: Volt * Ampere = Watt. Precis som med Ampere kan Watt talet på en laddare vara högre (men inte lägre) än vad som står på datorn.

Så väljer du rätt laddare

På laddare ska du titta på Volt, Ampere samt storleken på kontakten. Volt och Ampere hittar du på den gamla laddaren eller på produkten du ska ladda (på datorer står det på undersidan). Volt ska vara samma eller nästintill samma på laddaren som på produkten du ska ladda (avvikelser upp till 10% är ok). Ampere kan vara högre på laddaren än på produkten du ska ladda men inte lägre.

Många glömmer att kontrollera storleken på laddningskontakten när de köper laddare. Laddningskontakten är den kontakt som du stoppar in i produkten du ska ladda. Det finns flera olika varianter. I vår webshopp anger vi två måttstorlekar; yttre och inre diameter. T.ex. 5.5x2.5mm avser en yttre diameter om 5,5mm och en inre diameter om 2,5mm. Detta mäter du enklast med en linjal eller ett skjutmått. Om du är osäker kan du mejla oss modellnumret på den produkt som ska laddas så kan vi kontrollera vilken laddare som passar.

Så väljer du rätt batteri

På ditt gamla batteri hittar du ett modellnummer. Om du söker på detta modellnummer i vår webshop så bör du hitta rätt batteri. Du kan också söka på modellnumret på den produkt (dator/kamera/mobil etc) som batteriet ska sitta i.

Produkt har lagts till jämförelsen